2006. decemberében Böjte Csaba ferences Atya Gyergyóremetére látogatott, itt találkozott a ditrói Puskás Tivadar Iskolaközpont aligazgatójával, Román Sándorral, Puskás Erika és Ilyés Hunor tanárokkal.

         Közös beszélgetésük során nyilvánvalóvá vált, hogy a gyergyói medence községeiben sok gyerek szorul segítségre úgy szociálisan, mint lelkileg. Csaba Testvér lelkesítő szavai bátorságot és lendületet adott az igazgató úrnak és a jelen levő tanároknak, hogy Ditróban is hozzanak létre egy napközi otthont.

         A megbeszélések után az Iskolaközpont igazgatósága engem bízott meg e nemes és önzetlen tevékenység végzésére. 2007 február 3-5 között részt vettem a petrozséni nevelőtalálkozón és lelki gyakorlaton, amit Böjte Csaba ferences Atya vezetett. Az ott tapasztalt lelki élmények, beszélgetések nagy lendületet adtak a tenni akarásnak. Ugyanakkor megértettem, hogy ezt a tevékenységet Isten segítsége nélkül nem lehet végezni, ez tulajdonképpen egy szolgálat, Isten és embertársaink szolgálata.

         Az iskola igazgatósága és a Polgármesteri Hivatal támogatásával február 16-án elkezdődött a Kőhídi Iskolánál 22 hátrányos helyzetű gyerek délutáni foglalkoztatása.

         A gyerekek étkezési költségeit a Szent Ferenc Alapítvány biztosítja, de vannak lelkes ditrói adományozók is. Továbbra is szeretettel fogadunk minden segítséget, ami a gyerekek javát szolgálja.

         Közel két hónapos tevékenységem során, úgy érzem, beigazolódtak Csaba Testvér szavai: ''Aki nem hisz abban, hogy mennyi jó ember van, az kezdjen el valami jót tenni, és meglátja, milyen sokan oda állnak mellé.''

 

A ditrói napközis gyerekek nevelője, Bíró Julianna

 

2007 április 3.

*******

Mikulás, Karácsony, Anyák napja, nyári kirándulás a lovardánál, egy délután a sportcsarnokban